Εργασια Αθηνα

 

Εργασία στην ΑθήναΗ εργασία στην Αθήνα, κυρίως στις μέρες που διανύουμε, μοιάζει να είναι λαβωμένη και να κινδυνεύει είτε να πεθάνει, είτε στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, να την γλιτώσει, αλλά με ανεπιθύμητες βλάβες.
Η κρίση, οικονομική και κοινωνική, έχει επηρεάσει διάφορους και διαφορετικούς μεταξύ τους παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν άλλους και πάει λέγοντας. Μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία προκαλείται από την αλλαγή μιας και μόνο κατάστασης, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο σύνολο μιας χώρας και να πλήξει το εσωτερικό της, αφού στοχεύει κατευθείαν σε ζωτικά σημεία αυτής.
Η εργασία λοιπόν, η οποία έχει πληγεί περισσότερο ίσως από οτιδήποτε άλλο, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές και αρνητικές αντιδράσεις, στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, στο κατά κεφαλήν εισόδημα και στην αρκετά μειωμένη ψυχολογία των κατοίκων, οι οποίοι βλέπουν άκαρπες τις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο αύριο.
Η εργασία στην Αθήνα, βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά της, συγκεκριμένα στα επίπεδα που ίσχυαν μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου. Αντίστοιχα η ανεργία, έχει πάρει την ανηφόρα και τα νούμερά της έχουν αγγίξει ιστορικά υψηλά. Αρνητικά ρεκόρ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν την οικονομία να ανακάμψει, αφού το 24% σχεδόν των ενεργών και παραγωγικών πολιτών της χώρας, βρίσκονται σε πλήρη απραξία.
Μια χώρα λοιπόν, της οποίας οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν την ανεργία και μάλιστα ένας στους τέσσερις, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ωρολογιακή βόμβα, τόσο για τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα επιφέρει στους εσωτερικούς της μηχανισμούς, όσο και στον επηρεασμό της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα όταν η χώρα αυτή ανήκει στην Ευρωπαϊκή ένωση, τότε μιλάμε για τριγμούς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες μπορούν και ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, στις οικονομίες άλλων, παρακείμενων χωρών.
Η χώρα μας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή.
Η εργασία στην Αθήνα δεν υπάρχει και λίγες μόνο θέσεις που είναι διαθέσιμες, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων. Τα γεγονότα που καθημερινά αντικρίζει κανείς, είναι εξαιρετικά πρωτόγνωρα και πρωτόγονα σε πολλές περιπτώσεις.
Απίστευτες ουρές ταλαιπωρίας, απλά και μόνο για την συμπλήρωση μιας αίτησης, η οποία θα μπορεί να δώσει ελπίδες στον άνεργο και να τις παρατείνει για μερικές ημέρες, μέχρι να λάβει την τελική απάντηση.
Και ένα ανελέητο κυνηγητό, το οποίο δείχνει να μην έχει τελειωμό. Το κυνήγι για την θέση εργασίας, η οποία θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη αυτού που θα την αποκτήσει και θα αναπτερώσει το ηθικό του.
Η εργασία στην Αθήνα, βρίσκεται σε πολύ πιο άσχημη θέση, σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας της επαρχιακής χώρας, καθώς και των νησιών. Η μαζική έλευση κόσμου στην πρωτεύουσα και η ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, έχουν οδηγήσει αρκετό κόσμο στην απομάκρυνση από τους τόπους καταγωγής τους.
Έτσι λοιπόν, σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις και συγκεκριμένα την Αθήνα, στην επαρχία παρατηρούνται περισσότερες ευκαιρίες και σε έναν πληθυσμό μάλιστα, αρκετά μικρότερο σε σχέση με αυτήν. Αυτό σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων για κάποιους, οι οποίοι βλέπουν ότι έχουν περισσότερες ελπίδες.
Στην Αθήνα, οι θέσεις εργασίας συνεχώς λιγοστεύουν. Και πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι γυρνούν στους τόπους τους, με την ελπίδα να απορροφηθούν οπουδήποτε.
Το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποκέντρωση και να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα, που αφορούν την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στην επαρχία.
Έτσι και μόνον έτσι, η εργασία στην Αθήνα θα βρει τους χαμένους ρυθμούς της και θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική.